Az italkészítés szabályai

2010. 03. 10. - Alapismeretek - Ádám

A koktélok készítésének trükkjei folyamatosan változnak. Akadnak azonban olyan örökérvényű praktikák, melyek évtizedek óta a koktélkészítés alapszabályaiként ismertek. Összeállításunkból most Ti is megismerhetitek, melyek azok az alapelvek, melyekre mindig érdemes odafigyelni az italok keverése közben.

Alapanyagok

Az első és egyik legfontosabb szempont a koktélod összetevőinek minősége és mennyisége, hiszen ezek a tényezők játsszák a legnagyobb szerepet az ital ízének kialakításában. Ügyelj arra, hogy a felhasznált párlatok vagy likőrök lehetőség szerint a jobbik fajtából való, minőségi italok legyenek, nagy hatásuk van ugyanis a koktélod színvonalának meghatározásában. A vásárlás során ezért érdemes az árak mellett a minőséget is szem előtt tartani.

Koktélod elkészítéséhez mindig friss, megbízható helyről származó gyümölcsöt használj. Ha gyümölcslére is szükséged van, akkor a legjobb a frissen facsart gyümölcslé. A boltban vásárolt, dobozos gyümölcslevek közül pedig a legmagasabb gyümölcstartalmú italt érdemes választani.

Az alapanyagok beszerzésénél mindig járjon fejedben a következő mondat:

Egy kevert ital csak annyira lehet kifinomult és ízletes, mint amennyire a leggyengébb összetevője.

Higiénia

Egy igazán finom koktélt is elronthatunk azzal, ha nem tökéletesen tiszta eszközökkel dolgozunk, vagy éppen foltos pohárban szolgáljuk fel az italt. Az alábbi előírások az alapvető tisztaságra és az italkeverés során alkalmazott higiéniára vonatkoznak.

Mielőtt a pult mögé állnál, forró szappanos vízzel mindig moss alaposan kezet.

Ellenőrizd eszközeid tisztaságát, majd ha mindent rendben találtál, mosd meg a gyümölcsöket melyekkel dolgozni fogsz.

Ha nem csak otthon a család számára készíted az italokat, ügyelj arra, hogy a pohár pereméhez kézzel ne érj, a gyümölcsök és díszek elhelyezéséhez pedig használj minden esetben csipeszt.

Hűtés

A forró, téli italokat leszámítva, a koktélok döntő többségét jéghidegen szolgáljuk fel, fogyasztásuk ugyanis ezen a hőmérsékleten a legélvezetesebb. Nem elég, ha a legfinomabb, legtökéletesebb alapanyagokat használjuk, az ital hűtésére is külön figyelmet kell fordítani, amit természetesen jégkockák vagy törtjég bőséges hozzáadásával érünk el.

A jeget megvásárolhatod bármelyik benzinkúton, vagy akár saját magad is elkészítheted. Ha a víz túl kemény, vagy túl klóros akkor a csapvizet ásványvízzel is helyettesítheted.

A törtjég készítésére léteznek különböző kézi és elektromos eszközök, azonban ha ezek nem állnak rendelkezésedre, akkor egy tiszta konyharuhába hajtogatva kalapáccsal, húsklopfolóval is széttörheted a jeget.

Poharak

Minden koktélnak megvan a saját pohara, melyben azt szervírozni kell. Persze vannak kisebb kompromisszumok, pl. a long drink poharak sokrétűsége miatt, azok általában helyettesíthetők high ball vagy collins pohárral is. De vannak bizonyos koktélok, melyek megkövetelik, hogy csak egy féle pohárban szolgálják fel őket. Ilyen koktélok tipikusan pl. a martinis vagyis koktélpohárban készülő italok.

Fontos megemlíteni, hogy a martinis, vagy koktélpohárban készülő italok esetében, a koktél megkeverése előtt, a poharat alaposan le kell hűteni. Akadnak olyanok, akik mélyhűtőbe helyezik a poharat, de ettől higiénikusabb és gyorsabb módszer, ha a pohárban egy jégkockára szénsavas ásványvizet töltünk, majd alaposan megkeverjük. Persze használhatunk erre a célra sima vizet is, a szénsavas víz azonban segít gyorsabban lehűteni a poharat.

Kísérletezés

A bártender szakma megismeréséhez csak kísérletezéssel, saját koktél kreációk elkészítésével kerülhetsz közelebb. Ahhoz, hogy magabiztosan kezdhess neki saját koktél receptjeid megalkotásához, fontos, hogy minél több népszerű koktél receptjét ismerd meg és készítsd el.

A Koktelmania.hu igyekszik ebben a lehető legnagyobb támogatást nyújtani. Az oldalunkon található koktélok, cikkek és tanácsok remélhetőleg Neked is segítenek elindulni a bártenderek rögös útján.

Megosztom: Iwiw   Facebook   Twitter   Google   E-mail   Megosztás