Mi is az a flair?

2011. 08. 04. - Cikkek, leírások - Laci

A flair az italkészítés közben előadott akrobatikus mozdulatok gyűjtőszava. A műfaj megszületését azoknak a leleményes bártendereknek köszönhetjük, akik a nagyobb borravaló reményében, a koktélok elkészítése közben látványos showműsorral kötötték le az italra várakozó vendégek figyelmét. Az ötlet egyszerűen zseniális volt, az első előadások ennek megfelelően robbanásszerű sikert arattak. A közönség ámulattal figyelte a levegőben repkedő üvegeket, a bártenderek hihetetlen trükkjeit. A zenei kísérettel, táncelemekkel és csodás koktélokkal megspékelt produkció egyszerre hat minden érzékszervünkre, és pillanatok alatt igazi karibi hangulatot varázsol.

A flair műsorok elsődleges célja - a koktélkészítésen kívül - a szórakoztatás. Sikerének titka is ebben rejlik, mára a show-business világából egy tekintélyes szeletet hasított ki magának. A téma számos forgatókönyvíró fantáziáját is megmozgatta, melynek legismertebb eredménye a Koktél című film, Tom Cruise-zal a főszerepben. A filmnek köszönhetően világszerte több ezren választották ezt a hivatást, és tömegek ismerkedtek meg a koktélkultúra szépségeivel. A kezdetek óta a műfaj önálló iparággá nőtte ki magát, súlyozott shakerek, törhetetlen flair üvegek végeláthatatlan választéka áll a mai bártenderek rendelkezésére.

A flairt két nagy ágazatba sorolhatjuk. A working flair a koktélok készítése közben gyorsan elvégezhető, klasszikus, professzionális mozdulatok összessége. A working flair-nél bonyolultabb összetettebb gyakorlatok az exhibition flair kategóriáját alkotják. Ebben az esetben az italkészítésnél nagyobb szerepet kapnak a show elemek, ebből adódóan maga a műsor is sokkal látványosabb.

A flair művészetének első meghatározó alakja Jerry P. Thomas amerikai bártender volt, aki már az 1800-as évek végén nagy népszerűségre tett szert Blue Blazer nevű, lángoló koktéljának elkészítésével. A kezdetben még egyszerű flair mozdulatokat a közönség hatalmas ovációval fogadta. Ahogy múltak az évek, a flair-t egyre többen kezdték el gyakorolni, a mozdulatok egyre kifinomultabbá váltak, a műfaj pedig igazi kultusszá vált a bártenderek körében. Az első flair verseny 1985-ben, nagy várakozások közepette került megrendezésre a californiai Marina Del Rey-ben. Az azóta kialakult több száz hasonló megmérettetésen, a versenyzők előre meghatározott idő alatt, zenével kombinálva mutatják be legújabb trükkjeiket.

Exhibition flair bemutató Tom Dyer-től

Flair versenyek

Napjaink legnépszerűbb és minden bizonnyal legnagyobb flair versenyei:
  • Roadhouse World Flair, helyszíne London, Anglia.

  • Legends of Bartending, helyszíne Las Vegas.

  • Quest, a legrégebbi nagyszabású bajnokság,helyszíne Orlando.

  • Bacardi Pro Flair, helyszíne Moszkva.

  • Skyy Global Flair Challenge, melyet a világ 14 országában rendeznek meg, évenkénti váltással.

A flair versenyek megszokott menete

A flair versenyek lebonyolítása jól bevált szabályrendszer szerint történik. A gyakorlatok bemutatása előtti gyakori mozzanat a töltés teszt, ahol a résztvevők megcsillogtathatják free pouring, vagyis szabad töltési képességüket. Ehhez nem kell mást tenniük, mint egy vízzel teli üvegből kiöntődugó segítségével az előre meghatározott mennyiséget egy pohárba tölteni. A következő fordulóba csak azok a versenyzők juthatnak tovább, akik a legpontosabban teljesítették a feladatot.

A továbbjutók ezután sorsolással döntik el, hogy milyen sorrendben lépnek pódiumra, ahol adott idő alatt általában 3 italt kell elkészíteniük flair mozdulatok bemutatása közben. A versenyzők teljesítményét szakmai zsűri értékeli. A végeredmény kialakítása több szempont alapján történik. A bemutatott gyakorlatok bonyolultságán kívül a bírák azt is pontozzák, hogy a bártenderek a jelen lévő közönségre milyen hatást gyakoroltak, mennyire voltak szórakoztatóak, illetve a mozdulatok dinamikája mennyire volt összhangban a megválasztott háttérzenével.

A szakma olyan elismert képviselői, mint Tom Dyer, Rodrigo Delpech vagy Dario Doimo tökéletes reflexekkel, jó ritmusérzékkel rendelkeznek, az italkészítés minden csínját-bínját ismerik, és természetesen nagyszerű showman-ek is egyben. A flairtenderek mögött sok éves kitartó munka és gyakorlás áll, melynek eredményeképp a bár-bűvészet igazi mestereit csodálhatjuk bennük.

Megosztom: Iwiw   Facebook   Twitter   Google   E-mail   Megosztás