Koktélos poharak

2010. 03. 23. - Alapismeretek - Ádám

A koktélok valódi ízét, csak a megfelelő pohárban tapasztalhatjuk meg igazán. Amellett hogy a poharaknak mindig makulátlanul tisztának kell lenniük, fontos az alakjuk is, hiszen minden forma harmóniát teremt a benne található itallal, illetve akadnak olyan poharak is, melyek az italok ízét is képesek befolyásolni. Erre jó példaként szolgálhat a Martini koktél, aminek minden esetben jéghidegnek kell lennie, s ehhez csakis a koktélos pohár lehet a megfelelő választás.

Ha éppen hiányozna otthonról valamely a listán szereplő pohár, ne ess kétségbe, próbáld a hozzá leginkább hasonlító pohárral pótolni. Idővel viszont az ilyen kompromisszumokat is meg kell majd szüntetned és érdemes lesz beszerezni néhányat az alábbi poharak közül.

Koktélos vagy Martinis pohár

A koktél partyk elengedhetetlen kelléke a Koktélpohár, amit nevezhetünk Martinis vagy Y pohárnak is. A pohár hosszú szára nem csak dekoratív elem, fontos szerepe van abban is, hogy az italt megvédve kezünk melegétől, segítsen hidegen tartani koktélunkat.

Űrtartalma: 120-150 ml

Collins pohár

A Collins pohár a hosszúitalok vagyis longdrinkek állandó partnere, hiszen egyszerűsége és méretei miatt tökéletesen illik rengeteg koktélhoz.

Űrtartalma:230-280 ml

High Ball

A High Ball pohár rendeltetése megfelel a Collins pohárénak, vagyis gyakorlatilag bármilyen long drinket tölthetünk bele. A két pohár közti különbség csak a poharak eltérő alakjában mutatkozik meg, a Collins pohár visszafogott kinézetével szemben, a High Ball pohár egy picit hivalkodóbb.

Űrtartalma: 230-280 ml

Hurricane

A Hurricane, vagy ahogy sok magyar nevezi a Tulipán pohár a trópusi italok elengedhetetlen kelléke, köszönhető ez annak, hogy űrtartalma elég nagy valamint a pohár pereme is elég széles, ami lehetőséget ad tekintélyes mennyiségű italok és különböző gyümölcs díszek elhelyezésére.

Űrtartalma: 240-300 ml

Pezsgős Flőte

Ahogy a neve alapján már sokan sejtik, a Flőte a pezsgőzés klasszikus pohara. Űrtartalma és kecses alakja méltó a pezsgő eleganciájához, s jól kiegészíti azt.

Űrtartalma: 170-220 ml

Shot-os vagy Szeszes pohár

A röviditalok minden esetben Shot, más néven Szeszes pohárban kerülnek a vendégek asztalára. Érdemes megemlíteni, hogy nem csak tiszta párlatokat tölthetünk a Shot poharakba, hiszen megannyi koktélt is elkészíthetünk benne.

Űrtartalma: hivatalosan 57 ml

Old Fashioned

Ezt a poharat látásból már mindenki ismeri, de a neve talán újdonságként szolgálhat. Az Old fashioned poharat, a whiskey szervírozása mellett, leggyakrabban a klasszikus, kicsit puritánabb koktélokhoz használjuk.

Űrtartalma: 170-230 ml

Margarita pohár

A finom Margarita koktél mellett ezt a poharat, bármilyen más stílusos kevert ital szervírozására nyugodtan használhatjuk. Különösen jól mutatnak benne a frozen, vagyis blenderben készült koktélok, melyek díszítése a széles perem miatt gyerekjáték.

Űrtartalma: 120-150 ml

Ír kávés vagy Forróitalos pohár

A pohár elnevezése sokat elárul a rendeltetéséről is. Ezt a poharat használjuk az Ír kávék felszolgálására, illetve vastag füle miatt kitűnő választás lehet bármely forró koktél vagy ital szervírozására.

Űrtartalma: 240-280ml

Sling pohár

A Sling láttán az italkedvelőknek a sörös pohár képe villanhat be, ami nem véletlen, hiszen a Sling pohár a koktélok mellett, valóban a sörivás egyik kelléke. A pohár látványa a Collins-éhoz hasonló, azonban űrtartalma nagyobb, valamint a Sling egy kicsit exkluzívabb megjelenéssel bír.

Űrtartalma: 340-380 ml

Megosztom: Iwiw   Facebook   Twitter   Google   E-mail   Megosztás