Hot toddy-k, avagy forró alkoholos italok

2011. 01. 03. - Cikkek, leírások - Niki

A koktél szó hallatán nyilván neked is egy hűsítő, jégkockával teli és különböző gyümölcsökkel díszített italkülönlegesség villan fel szemeid előtt. Ez jól is van így, azonban – annak ellenére, hogy hazánkban nem elterjedtek – léteznek a koktélok között olyanok is, amelyek hőfokukat és hatásukat tekintve is eltérnek a jól megszokott frissítőktől.

Az alapanyagot tekintve a hot toddy-k, ahogy ezeket a forró szeszesitalokat nevezik, készülhetnek teából, kakaóból vagy kávéból, rum, brandy, whisky vagy vodka hozzáadásával. Az összetevőket felforralják, majd cukorral, mézzel vagy más édesítővel ízesítik.

Ezek az italok egyes külföldi országokban nagyon divatossá váltak és a szakmabeliek arra törekszenek, hogy itthon is megkedveltessék őket. Egy fagyos téli estén mi is esne jobban, mint egy forró, alkoholos különlegesség, mely nem csupán átmelegít, hanem még kényeztet is?!

Forralt bor

Hazánkban az uralkodó téli alkoholos ital a forralt bor, melynek oka, hogy gyorsan és házilag is könnyen elkészíthető. Habár nem feltétlenül szükséges hozzá a legmárkásabb alapanyag, hiszen az íze könnyen feljavítható különböző adalékokkal, szakemberek mégis azt ajánlják, ha igazán ki akarunk tenni magunkért, akkor ne „trükközzünk”, inkább használjuk a megfelelő minőséget.

Puncs

A nagyvárosokban a karácsonyi kirakodóvásárokon és az ausztriai hüttékben a síelők, snowboardozók kedvelt italának számít az Apfel Strudel (almás rétes) elnevezésű forró ital valamint a puncs. A puncs indiai eredetű, elterjedése azonban az angoloknak köszönhető. Már elnevezéséből következtetni lehet indiai mivoltára, hiszen a hindi panch szó ötöt jelent, ami arra utal, hogy maga az ital eredetileg 5 alkotórészből készült. Ez az 5 elem nem más, mint a cukor, a rizspálinka, a tea, a citromlé és a víz. Ma azonban az alapanyagok széles választékának köszönhetően az elkészítésében csupán a cukor hozzáadása a közös.

Ami tehát a forralt bort és a puncsot illeti, elmondható, hogy ahány ház, annyi szokás. Egyéni ízlés kérdése, hogy ki milyen fűszerrel ízesíti, mennyi ideig forralja és hogy tálalja ezeket. Azonban vigyázat, ha túl sokáig forraljuk, az alkohol elpárologhat!

Grog

Sir Edward Vernon admirális, akit grogram szövetből készült kabátja miatt egyszerűen csak Old Grogram-nak gúnyoltak, 1740-ben takarékossági okokból és persze a matrózok józansága érdekében úgy határozott, hogy a nekik járó rumot vízzel hígíttatja fel. A tengerészek a döntés után már csak egyszerűen Grognak nevezték a vizezett itókát. Arról, hogy kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy cukorral, citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel javítsa fel a szinte ihatatlanná vált löttyöt, sajnos nem maradt fenn adat, de bárkinek is legyen tulajdonítható, mára ennek köszönhetően a legkedveltebb téli itallá nőtte ki magát. A grog a téli italok legerősebbike, alkoholtartalma felülmúlja valamennyiét. Amennyiben az íze nem nyújtana elég élvezetet, akkor a látvány kedvéért, akár meg is gyújthatjuk az italt. Számos variációja létezik, közülük is talán a legismertebb a tojásgrog.

Ha már tojás, akkor meg kell említeni az egg-nog névvel illetett édes, krémes állagú közkedvelt itókát is, melyet leginkább a karácsonyi hollywood-i filmekből ismerhetünk.

Gondoltad volna?
A forró alkoholos italok általában sokkal erősebbek, mint jeges megfelelőik, hiszen a meleg segíti az alkohol felszívódását a szervezetben.

A tél beköszönte tehát egyáltalán nem jelenti azt, hogy le kellene mondanod a finomabbnál finomabb italokról. Ezekben a hónapokban épp olyan örömöket okozhat egy jól elkészített alkoholos specialitás, mint a forró nyári időben egy jéghideg koktél. Csupán annyi a különbség, hogy míg nyáron hűsítőnek szánjuk ezeket a különlegességeket, addig télen mindenki egy kis felmelegedésre vágyik.

A megoldás tehát nem a lemondásban rejlik. Merj kipróbálni valami újat! Esetleg egy forró rumos grog?

Megosztom: Iwiw   Facebook   Twitter   Google   E-mail   Megosztás