Itt a Húsvét! - Tojásos koktélok

2012. 04. 04. - Cikkek, leírások - Ádám, Laci, Niki

Főtt sonka és hímes tojás, csoki nyuszi, csoki tojás, vizes vödör, sikító lányok és még sorolhatnánk. Számos hiedelem és kedves szokás, mellyel a kereszténység egyik legnagyobb ünnepét összefüggésbe hozzuk.

Mára az ünnep vallási jellege számos helyen elhalványult és helyette előtérbe léptek az évek során jól bevált hagyományok. Nincs olyan család, ahol húsvét napján ne főne a kötözött sonka a fazékban, ne lenne a szebbnél szebb mintákkal díszített hímes tojás az asztalon és persze ne ébredne minden kisgyerek azzal, hogy megjött e már a nyuszi.

Egy dolog van, ami mindig hiányzik a palettáról, az pedig nem más, mint a finomabbnál finomabb és valamilyen formában e jeles eseményhez köthető ízletes és minőségi italok sora. Lássuk be, a nagyi titkos receptjei alapján készült sütemények is sokkal íncsiklandozóbbá válnak, ha jól elkészített koktélok vagy más kevert italok párosulnak hozzájuk. Mivel idehaza nem túl elterjedtek az ezen ünnephez köthető italok, ezért álljon itt egy összeállítás, ami segíthet néhány nem túl bonyolult ám annál ízletesebb húsvéti koktél elkészítésében.

Koktélok gyermekeknek

A Húsvétot, a többi ünnephez hasonlóan, nyilván a gyerekek várják a legjobban, hiszen a fiúk már napokkal korábban, lázasan keresgélik a megfelelő versikét a locsolkodáshoz, a lányok pedig legalább annyira lelkesen festik a piros tojást vagy készítik a finom süteményt. Ha némi újítást szeretnénk csempészni a jól bevált meglepetések és ajándékok mellé, akkor itt az alkalom, hogy az édességek mellett egy finom alkoholmentes koktéllal is kedveskedjünk a fiataloknak.

Húsvéti Nyuszi

Hozzávalók:
  • 3 cl kakaó szirup

  • 1.5 cl kókusz szirup

  • 8 cl tej

  • 1 tojássárgája

A kakaó és kókusz szirupot a tojássárgájával együtt blenderben alaposan elkeverjük, majd hozzáadunk 8 cl forró tejet és tovább keverjük. Az italt ezután forróitalos pohárba töltjük, kakaóval, kókusz reszelékkel díszítjük.

Eicolada

Hozzávalók:
  • 12 cl ananászlé

  • 2 cl kókusz szirup

  • 1 tojássárgája

A hozzávalókat shakerben jéggel alaposan összerázzuk, majd Old Fashioned pohárba töltjük. Díszítésként használhatunk mentaágat, ananászcikket.

Alkoholos húsvéti koktélok

Ha a nagykorú vendégeink kedvében is szeretnénk járni, bővítsük a választékot az alábbi koktélok valamelyikével.

Eye-Opener

Hozzávalók:
  • 4 cl rum

  • 1.5 cl triple sec

  • 1.5 cl Apricot Brandy

  • 1 cl grenadine

  • 1 tojássárgája

A hozzávalókat shakerben jéggel alaposan összerázzuk, majd hűtött koktélos pohárba szűrjük.

Rabbit Punch

Hozzávalók:
  • 2 cl Campari

  • 2 cl kakaó likőr

  • 1.5 cl ír krémlikőr

  • 1 cl kókusz likőr

A hozzávalókat shakerben jéggel alaposan összerázzuk, majd hűtött koktélos pohárba töltjük.

Tojás Grog

Hozzávalók:
  • 8 cl forró tej

  • 1 cl amaretto

  • 3 cl barnarum

  • 1 tojássárgája

  • 1 teáskanál kakaópor

A tojássárgáját, az amarettot és a rumot blenderrel habosra felkeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a forró tejet és tovább keverjük. Az elkészült italt hőálló pohárba töltjük. Díszítésként kakaóport, vagy fahéjat szórhatunk az ital tetejére.

Húsvéti asztali dísz

Végül, de nem utolsó sorban, egy igazán ötletes és könnyen elkészíthető húsvéti asztaldísszel szeretnénk kedveskedni látogatóinknak.


Amire szükséged lesz:
  • 1 db koktélos vagy martinis pohár

  • sok-sok apró csokitojás

  • 1 db hurkapálcika

  • ragasztószalag

  • olló

  • kis darab kartonpapír

  • nyuszi sablon



A képen látható minta letöltéséhez kattints ide.

Töltsd le és nyomtasd ki a húsvéti nyuszi sablont. Vágd körbe a formát, és ragaszd a hátuljára a kartonpapír darabot, ami merevítést ad a figurának. Ezután erősítsd hozzá a hurkapálcikát. Az így kapott díszt helyezd a csokitojásokkal feltöltött koktélpohárba, és már mehet is a húsvéti asztal közepére. Az igazán kreatívak több színű tojásokkal rétegelt hatást is elérhetnek.



Mindenkinek kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk!

Koktelmania.hu - Nálunk te is lehetsz bártender!

Megosztom: Iwiw   Facebook   Twitter   Google   E-mail   Megosztás