A világ legdrágább koktéljai

2011. 07. 25. - Cikkek, leírások - Ádám

Mi lehet élvezetesebb és exkluzívabb ital egy finom koktélnál? A válasz: egy elképesztően drága koktél.

Következő összeállításunkban bemutatjuk a világ legdrágább kevert italait, melyek nem biztos, hogy ízükkel mély és utánozhatatlan élményt okoznak, de megjelenésük vagy egy-egy összetevőjük olyannyira figyelemfelkeltő, hogy a legtehetősebbek mégis szívesen és büszkén fogyasztják őket. Az itt szereplő koktélok pontos receptje és leírása a szigorúan őrzött titkok kategóriájába tartoznak, házi elkészítésük pedig a különösen ritka és meglehetősen értékes hozzávalók miatt gyakorlatilag lehetetlen.

Ha mégis kedvet kapnátok egy igazán különleges koktélozáshoz és szeretnétek megkóstolni az itt felsorolt ritkaságokat, látogassátok meg a listán szereplő éttermek, szállodák bárjait.

10. Truffle Martini - 100 USD ≈ 20.000 Ft

A top 10-es lista utolsó helyét a Truffle Martini birtokolja, mely a londoni Rocco Forte's Browns Hotel specialitása. Első látásra az ital mindössze egy csokoládé likőrrel ízesített Martini koktélnak tűnhet, a koktél valódi értékét azonban a nehezen fellelhető, ezért borsos árú szarvasgomba adja, melyet 48 órán át a Martini alapjául szolgáló vodkába áztatnak, majd ezután adják hozzá a vermutot és a csokoládélikőrt.

9. Ritz Sidecar – 515 USD ≈ 103.000 Ft

Ezt a nem mindennapi koktélt a párizsi Ritz Hotel Hemingway bárjában találhatjuk meg. Az ital lényegében brandy, Cointreau és citromlé kombinációja, azonban más bároktól eltérően az ital alapjául egy nagyon régi és becses ital, a Ritz Reserve 1830 szolgál. Ebből a cognac-ból már csak néhány üveg létezik a világon és azért ennyire különleges, mert a 19. században bekövetkezett filoxéria járvány előtt palackozták. Ez a járvány gyakorlatilag újraírta a cognac történelmét, hiszen miután kipusztította az összes szőlőtőkét a termesztők új fajtákat telepítettek.

Azok a szerencsések, akik már rendeltek maguknak egy Ritz Sidecar-t, jogosan mondhatják, hogy belekóstoltak a történelembe.

8. Magie Noir – 550 USD ≈ 110.000 Ft

Ha a londoni West End-en sétálsz és van fölösleges 550 dollár a zsebedben, akkor mindenképpen térj be az Umbaba Clubba és rendelj egy Magie Noir-t magadnak. Ezért a zavarba ejtő összegért top 10-es listánk legösszetettebb koktélját tarthatod majd a kezedben, hiszen a cognac, a pezsgő és a Crème de Mure likőr mellett egy sorgos névre hallgató különleges citrusféle, valamint litchie és az afrikai Yohimbe fa kérge is hozzájárul a különleges ízekhez. A Yohimbe kérgét egyébként a gyógyszeriparban is régóta használják, potencianövelő hatása miatt. Ha ez még mind nem lenne elég, a koktélos pohárban egy különleges aranyozott keverőpálcát is kapunk, hogy stílusosan kevergethessük méregdrága italunkat.

7. High Roller Martini - 1000 USD ≈ 200.000 Ft

Következő drágaságunk lényegében egy Martini koktél, melyet Grand Marnier narancs likőrrel, 2-3 csepp grenadine sziruppal és narancslével bolondítottak meg. Értékét a keverőpálcára akasztott gyémántgyűrű és az ital árába kalkulált, éhezőknek szánt támogatás emeli.

6. Mai Tai – 1400 USD ≈ 280.000 Ft

Hatodik helyen a Belfast-ban (Írország) található The Merchant Hotel mixerei által készített, Mai Tai koktél található. A koktél alapjául szolgáló különleges Jamaikai rumból mindössze 6 palack létezik a világon, így az ital tekintélyes ára mellett az sem meglepő, hogy a palackokat állandó őrizet alatt tartják.

5. Platinum Passion – 1500 USD ≈ 300.000 Ft

Ahogy a koktél neve is ígéri szenvedélyes, izgalmas percek várnak azokra a szerencsésekre, akik belekóstolhatnak a Platinum Passion koktélba. Ennek a magával ragadó italnak az elkészítéséhez L'Esprit de Courvoisier cognacot, passionfruit szirupot, vadmézet, cukornádat, különböző erdei gyümölcsöket, pár csepp citromlevet és Ruinart pezsgőt használnak. Végül tovább fokozva az ital nyújtotta élvezetet, a bártenderek díszítésként orchideát helyeznek a pezsgős pohárba. Az ital a New York-i Duvet étteremben kapható.

4. High Limit Kir Royale – 2200 USD ≈ 440.000 Ft

A Kir Royale koktél egyszerű, mégis nagyszerű recepjét a The Teatro Euro Bar mixerei egy kicsit felturbózták, így néhány dollár helyett a kíváncsi látogatóknak 2200 dollárt kell fizetniük, hogy kezeikben tarthassanak egy igazi High Limit Kir Royale-t. Az extrém összegért cserébe Louis Roederer Cristal Rose pezsgő, Hardy Perfection cognac, Grand Marnier Cuvee Du Cent-Cinquentenaire vagyis egy különleges narancshéjlikőr, illetve frissen összenyomott áfonya keverékét ízlelhetik a vendégek.

3. Ménage a Trois – 3000 USD ≈ 600.000 Ft

A koktél nevéből máris látható, hogy egy ízig-vérig francia kreációról van szó, melyet az érdeklődők az előkelő Wynn Hotelben kóstolhatnak meg. A csábító koktél népszerűségét Cristal Rosé, Hennessy Ellipse cognac, valamint a már említett Grand Marnier Cuvee Du Cent-Cinquentenaire narancshéjlikőr biztosítja. A ritka és értékes italok keverékét aranyberakásos pohár és gyémánt darabok teszik még vonzóbbá a gazdag vendégek számára.

2. Diamond Cocktail – 4350 USD ≈ 870.000 Ft

A londoni Piano Bar egy igazi különlegeséggel, a Diamond Cocktail-lal várja azon kedves vendégeit, akik aztán már tényleg nem tudnak mit kezdeni a pénzükkel. Ezért a 4350 dollárért a Remy Martin Louis XII cognac mellett (melynek palackja közel kétezer dollárba kerül), egy 2001-ben palackozott Charles Heidsick pezsgő, valamint három csepp keserű és egy kockacukor kerül a fogyasztók poharába.

A koktél markáns ízét kiegészítve az italba kerülő gyémánt szemek kápráztatják el a vendégeket, akik ha igénylik nagyobb gyémántot és így még nagyobb számlát is kaphatnak.

1. Martini on The Rock – 10.000 USD ≈ 2.000.000 Ft

Végül megérkeztünk top 10-es listánk első helyezettjéhez, mely 10.000 dolláros árával büszkén viselheti a világ legdrágább koktélja címet. Az ital lényegében egy Martini koktél, melynek értékét a dobogó alsóbb fokán végzett koktélokhoz hasonlóan, a pohárba helyezett gyémánt darabokkal fokozzák.

Az ital a New York-i Algonquin Hotelben fogyasztható, ami legalább 72 órás előzetes bejelentkezést igényel. A vendégek ezután ellátogatnak a szálloda saját ékszerüzletébe, ahol az ékszerésszel közösen választják ki a koktélba kerülő gyémánt darabot.

A szálloda vezetője szerint egy ily módon felszolgált koktél tökéletes módja annak, hogy egy eljegyzés, házassági évforduló vagy más jeles alkalom örökre emlékezetessé váljon, melyben minden bizonnyal igaza is van. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy 2004 óta mindössze két megrendelés érkezett, ebből egy valóban házasságkötés alkalmából.


Ha nem vagy milliomos akkor se ess kétségbe, hiszen ha a világ legdrágább italait nem is, de rengeteg finom és érdekes koktélt kóstolhatsz meg elérhető áron a koktelmania.hu receptjeinek segítségével.

Megosztom: Iwiw   Facebook   Twitter   Google   E-mail   Megosztás