Aperol

2010. 07. 18. - Italajánló - Laci

A hőségben edződött olasz bártendereknél senki sem tudhatja jobban, hogy a nyári forróságban mivel lehet lehűteni, felfrissíteni a helyieket és a kirándulásban megfáradt turistákat. Italajánló kategóriánk első szereplője ezért egy igazán frissítő és felkapott eredeti olasz keserűlikőr, az Aperol.

Az ital története egészen 1919-ig nyúlik vissza, mikor is a Barbieri testvérek Padova városában narancs, rebarbara, kínafa, jácint, encián és számos gyógynövény felhasználásával egy kiváló aperitif itallal gazdagították a kínálatot. Az Aperol könnyű, gyümölcsös-kesernyés íze miatt hazájában hamar nagy népszerűségre tett szert, de a nemzetközi sikerek sem várattak sokáig magukra. Az ital leginkább a Camparira emlékeztet, kesernyés íze miatt pedig jellemzően long drinkek alapanyagaként használják, de jól lehűtve tisztán vagy narancslével, grapefruitlével keverve is tökéletes felüdülést jelent a nyári forróságban. Az Aperol számos könnyen elkészíthető koktél hozzávalójaként is szolgál, de a megtévesztően alacsony alkoholtartalom ellenére (15%) a jellegzetes gyógynövényes, narancsos íz egyértelműen dominál a többi összetevő felett.

Az italt 0,7 literes kiszerelésben, egyszerű, de szép üvegben forgalmazzák, mely visszafogott kinézete ellenére is az egyik legfinomabb és legtöbbet fogyasztott olasz keserűlikőr, nélkülözhetetlen koktélital.

Az igazán népszerű olasz aperitif ital, az Aperol megtalálható az italshop.hu kínálatában. Kattints a linkre a megrendeléshez: http://italshop.hu

Most pedig következzen néhány igazán finom és könnyen elkészíthető Aperol koktél:

A nyár slágere, az olaszok fröccse: Aperol Spritz

Hozzávalók:
  • 4 cl Aperol

  • 6 cl Prosecco

  • 2-3 cl szódavíz

  • 1/2 narancsszelet

  • jégkocka

Elkészítés: A jeget beletesszük a pohárba, majd hozzáadjuk a Prosecco-t, a szódát, és a likőrt. Narancsszelettel díszítjük és kínáljuk.

Aperol Betty

Hozzávalók:
  • 2 cl Aperol

  • 2.5 cl narancslé

  • 2.5 cl grapefruitlé

Elkészítés: A hozzávalókat shakerben jéggel alaposan összerázzuk, majd az italt hűtött koktélpohárba szűrjük.

Aperol Caipirol

Hozzávalók:
  • 6 cl Aperol

  • 4 gerezd Lime

  • 2 bárkanál Nádcukor

Elkészítés: A lime gerezdeket egy jéggel teli keverőpohárba facsarjuk, majd hozzáadunk 2 bárkanál nádcukrot és 6 cl Aperolt. Bárkanál segítségével alaposan megkeverjük a hozzávalókat, majd az italt jéggel teli collins pohárba szűrjük.

Aperol Sour

Hozzávalók:
  • 4 cl Aperol

  • 2 cl citromlé

  • 1 cl rész cukorszirup

  • 6 cl narancslé

Elkészítés: A hozzávalókat shakerben jéggel összerázzuk, majd jéggel teli collins pohárba szűrjük. Díszítéshez használjunk narancsszeletet.

Aperol – Vodka

Hozzávalók:
  • 6 cl Aperol

  • 2 cl vodka

Elkészítés: A hozzávalókat shakerben jéggel összerázzuk, majd hűtött koktélpohárba szűrjük.

Végezetül kedvcsinálóként tekintsétek meg az ital 2010-es bemutató videóját:

Megosztom: Iwiw   Facebook   Twitter   Google   E-mail   Megosztás