Barmat, flip, peel?! Szakkönyveket lapozgatva, vagy egy koktélbárban ücsörögve te is biztos elcsíptél már egy-két olyan szót, szakzsargont, melynek valódi jelentéséről nem sok sejtésed volt. Hogy ez többet ne fordulhasson elő, a koktelmania.hu megalkotta a bártenderek lexikonját, ami a szakmában legsűrűbben használt kifejezéseket, fogalmakat tartalmazza. Ha úgy érzed, hogy az általunk összeállított lista nem teljes, ne habozz és oszd meg velünk kérdéseidet a fórumon.

Angostura
Trinidad szigetéről származó keserűlikőr. A rum alapú ital különleges gyógy- és fűszernövények felhasználásával készül. Az Angosturát magában nagyon ritkán fogyasztják, általában koktélok ízesítésére használják.
Aperitif
Alkoholtartalmú ital, melyet nagyobb étkezések előtt étvágygerjesztőként szolgálnak fel.
Apricot Brandy
Édes, brandy alapú sárgabarack likőr. Alkoholtartalma 20%.
Bárkanál
Hosszított szárú kanál, mellyel a hosszú italok megkeverése is egyszerűvé válik. További információt
ITT találhatsz róla.
Barmat
A bárokban elhelyezett gumicsík, melyeken a koktél készítés történik. Használatával tiszta és rendezett marad a pult, hiszen összegyűjti a kósza italcseppeket, és meggátolja a poharak csúszását. További információt
ITT találhatsz róla.
Benedictine
A XIV. században bencés szerzetesek által megkreált Cognac alapú, normandiai likőr. Alkoholtartalma 40%.
Blazer
A blazer egy forró ital, melyet a szervírozása előtt meggyújtanak. Tetejére magas alkoholszázalékú, gyúlékony szeszes italt töltenek, így az könnyedén lángra lobban.
Blender
Egy olyan nagy teljesítményű tumixgép, amely a gyümölcsturmixok készítése mellett a jégkockák darabolásával is könnyedén boldogul. További információt
ITT találhatsz róla.
Bólé
A bólé nem más, mint borból, esetleg más szeszesitalból, pezsgővel vagy szódával készített ital, amelyhez friss gyümölcsdarabokat illetve különböző fűszereket adnak.
Campari
Egy több mint 50 gyógy- és fűszernövényt tartalmazó olasz keserűlikőr, melyet ebéd előtt szokás fogyasztani. Gyakran szódával töltik fel és narancsszeletekkel együtt szervírozzák.
Chambord
Francia, cognac alapú különleges vadmálna likőr.
Cobbler
Gyümölcsöket tartalmazó, általában pezsgővel vagy szódával feltöltött long drink.
Collins
A collins-ok a nyári melegben legszívesebben fogyasztott italok. Ezek az alkoholos limonádék szódával vannak feltöltve és minden esetben citrommal díszítjük őket, valamint általában fanyar és száraz szeszes italokat használunk elkészítésükhöz.
Cointreau
Narancshéj ízesítésű, enyhén édeskés, átlátszó francia likőr. Alkoholtartalma 40%.
Cooler
Ahogy a nevük alapján sejteni lehet, a Cooler-ek nyári szomjoltó, hűsítő long drinkek, melyekbe szénsavas feltöltő kerül. Keverőpálcával és szívószállal szolgáljuk fel.
Crusta
A crustázás a pohár szélének díszítését, ízesítését jelenti. Mindez általában cukorral vagy sóval történik, de nem ritka a mézzel, fahéjjal, kókuszreszelékkel esetleg kakaóval készült változata sem. A crustázás még a koktél készítése előtt elvégzendő feladat. Megfogjuk a poharat, a peremét vízbe vagy akár citromlébe mártjuk, majd a már felsorolt hozzávalók egyikében megforgatjuk. Jó megoldás lehet, ha a pohár peremének csak egyik felét crustázzuk, hiszen megeshet, hogy vendégeink inkább crusta nélkül szeretnék fogyasztani italukat.
Cup
A cup - a bóléhoz hasonlóan - gyümölcsdarabokat tartalmazó ital, melyek általában pezsgővel, borral készülnek és tartalmaznak egy párlatot is, amely a bólénál jóval erősebb italt eredményez.
Curacao
Narancslikőr (vagy szirup), nevét Curacao szigetéről kapta, ahol a likőr alapjául szolgáló narancsfajta terem. Több színben is létezik, legnépszerűbb változata a Blue vagyis kék curacao.
Digestive
Étkezés után felszolgált alkoholos italok, melyek elősegítik az emésztést.
Egg-Nogg
Tojássárgáját, cukrot és tejet tartalmazó, hidegen és melegen is fogyasztható alkoholos ital.
Fancy drink
A fancy drinkek, vagyis fantázia italok olyan keverékek, melyek a koktélok egy csoportjába sem sorolhatóak, így elkészítésüket semmi nem szabályozza, az alapanyagok és a mértékek a bártender leleményességére vannak bízva.
Feltöltő
A hosszúitalok készítésénél gyakori módszer a feltöltő használata, vagyis egy olyan alkoholmentes összetevő (gyümölcslé, ásványvíz) hozzáadása amely teljesen feltölti a poharat folyadékkal.
Fix
Nagyon magas alkoholtartalmú kevert italok, melyeket törtjégre töltve szervíroznak. Az egyik legnépszerűbb fix a Mai Tai.
Fizz
Népszerű hosszúitalok, melyek tartalmazhatnak szeszes italokat, gyümölcsleveket, szirupokat, likőröket és minden esetben szódát.
Flip
Tojássárgáját tartalmazó rövid ital, melynek hideg és meleg változata is létezik.
Flőte
Karcsú és elegáns pohár a pezsgő és a pezsgős koktélok szervírozására. További információt
ITT találhatsz róla.
Galliano
Olasz, vanília illatú, ánizs ízesítésű likőr. Alkoholtartalma 42,3%.
Grog
Cukor, citromlé, forró víz és rum keveréke, de a rumot akár whiskey vagy brandy is helyettesítheti. Az italt hőálló fülespohárban szervírozzák.
Grand Marnier
A curacao egyik fajtája. Francia, mély-sárga színű narancslikőr. Alkoholtartalma 40%.
Grenadine
Gránátalmából készített piros színű, alkoholmentes szirup.
High Ball
Különleges formájú long drink pohár, melyben a hosszúitalokat szervírozhatjuk. További információt
ITT találhatsz róla.
Hurricane
Szokás tulipán pohárnak is nevezni, a mediterrán koktélok kedvelt pohara. További információt
ITT találhatsz róla.
Julep
Olyan long drinkek, melyekben a menta íze a legmeghatározóbb.
Koktél
A kevert italok általános megnevezése mellett, koktélnak a shakerben rázott majd koktélpohárban, jég nélkül felszolgált maximum 7 cl űrtartalmú, legfeljebb 5 hozzávalóból készült italt nevezzük.
Long drink
A long drinkek, vagyis hosszúitalok minden esetben jéggel teli long drink pohárban kerülnek a vendégek elé. Általában két összetevőből állnak, egy összekevert (shakerrel rázott) és egy feltöltő részből.
Maraschino
Maraska cseresznyéből készített, dalmát cseresznyelikőr. Alkoholtartalma kb. 35%.
Mérce
Az italok űrtartalmának mérésére használják. Magyarországon a leggyakrabban a 2 és 4 cl-es fordítós mércével találkozhatunk. További információt
ITT találhatsz róla.
Muddler
A muddler vagyis törőfa a gyümölcsök nedvtartalmának kinyerésére szolgál. További információt
ITT találhatsz róla.
Old Fashioned
Szokás whiskey-s pohárnak is nevezni, rengeteg klasszikus ital kedvelt pohara. További információt
ITT találhatsz róla.
Peel
Citrusok héjából készített díszítő, koktél illatosító módszer. A citrus héjából egy vékony, kb 1-1.5 cm átmérőjű karikát vágunk késsel, majd ezt a szeletet az ital fölé tartva összenyomjuk, hogy felszabaduljanak az illóolajok.
Pouse Café
Rétegzett italok, melyekben a különböző párlatokból és likőrökből álló rétegek élesen elkülönülnek egymástól az összetevők eltérő fajsúlyának köszönhetően. Ilyen ital pl. a B52.
Punch
A punch szó szanszkritül 5-öt jelent, ezért általában 5 összetevőből álló kevert italokat értünk alatta. Hideg és meleg változatban is készül. A meleg verziót füles forróitalos pohárban szervírozzuk.
Rétegelés
Italkészítési módszer, amelynek titka a felhasznált alapanyagok eltérő fajsúlyában rejlik. Mindig a legalsó réteg a legsűrűbb, vagyis a legnagyobb fajsúlyú és ez rétegenként felfelé csökken. A rétegek keveredését tehát a sűrűségbeli különbségek akadályozzák meg.
Rövid ital
A shot, más néven a rövidital, szeszes pohárban készül ezért térfogata mindig alacsony. A shot-ok alkoholtartalma általában magasabb mint a hosszúitaloké.
Scaffa
A Scaffa a Pouse Cafe egyik fajtája, annyi különbséggel, hogy a rétegelés során felhasznált szirupok, likőrök és szeszes italok nem választódnak el élesen egymástól. Ilyen ital pl. a Bloody Brain.
Shaker
A bartender egyik legfontosabb eszköze, mellyel rázva keverheti meg az italokat. Legnépszerűbb fajtái: a Boston shaker, amely két részből áll és a Manhattan shaker, ami beépített szűrővel is rendelkezik, így összesen 3 részből áll. További információt
ITT találhatsz róla.
Sherry
Száraz csemegebor, ízét a különleges nyitott hordós érlelésnek köszönheti.
Sling
Magas fallal rendelkező pohár, melyet sörhöz és exkluzív koktélokhoz szokás használni. További információt
ITT találhatsz róla.
Sour
Savanykás ízű long drink, amely sok citromlét, esetleg narancslét vagy szódát tartalmaz. Két fajtája létezik, alapszeszes és likőrös.
Southern Comfort
Amerikai whisky alapú, őszibarackkal ízesített likőr. Alkoholtartalma 40%.
Tabasco
Rendkívül csípős paprika szósz, a Bloody Mary koktél fontos alapanyaga.
Triple Sec
A curacao megfelelője. Erős, édeskés, színtelen narancslikőr.