Házi készítésű szirupok

2010. 08. 29. - Alapismeretek - Ádám

Manapság a koktél alapanyagok beszerzése pofonegyszerű feladat, hiszen ha betérünk egy bevásárlóközpontba szinte bármit megtalálunk a grenadine sziruptól egészen a mogyoró, mangó vagy éppen a rózsa szirupokig. Azonban ez nem volt mindig így. A bárkultúra hajnalán, amikor a ma már klasszikusnak számító kevert italok megszülettek, a bártenderek saját maguk készítették el a koktélokhoz nélkülözhetetlen püréket és szirupokat, melyekkel teljesen egyedi italokat keverhettek.

Ezek a keverékek hozzáadott aromák, tartósítószerek és színezékek nélkül készültek, így ízviláguk sokkal különlegesebb, természetesebb volt, jobban kiemelte a koktélok gyümölcsös jellegét. Nem meglepő tehát, hogy a legfelkapottabb és legexkluzívabb bárok mixerei – akik csak a kiváló minőséget tartják elfogadhatónak - ma előszeretettel használják a házi készítésű szirupokat, lekvárokat és püréket.

A továbbiakban bemutatunk két házilag is könnyen elkészíthető szirupot, amelyek nemcsak jóval egészségesebbek és finomabbak bolti társaiknál, de a pénztárcánkat is kevésbé terhelik meg.

Cukorszirup

Megannyi koktél megédesítője a cukorszirup (angolul: simple syrup) házilag is nagyon gyorsan és egyszerűen megfőzhető, mégis ha boltban szeretnénk megvásárolni nem ritkán komolyan a zsebünkbe kell nyúlni. Ahelyett, hogy fölöslegesen pazarolnánk a pénzünket, a következő néhány lépést követve játszi könnyedséggel elkészíthetjük első házi szirupunkat.

Előkészítés

 1. A szirup otthoni elkészítéséhez egyszerűen csak némi cukorra és vízre lesz szükségünk. A legjobb ha porcukrot használunk, mivel az apróbb szemek könnyebben elkeverednek a vízben.

A munka java

 1. Egy fazékban melegítsük fel a kívánt mennyiségű vizet, majd még mielőtt forrni kezdene, kapcsoljuk le a gázt. A melegítés hatására a cukor könnyebben oldódik a vízben, így hamarabb végzünk, mintha hideg vízzel próbálkoznánk.

 2. Folyamatos keveréssel kis adagokban fokozatosan adjuk hozzá a cukrot mindaddig, amíg a cukor fel nem oldódik a vízben. Ha már hosszas kevergetés után sem szívódik fel a cukor az edény aljáról, hagyjuk abba az adagolást.

 3. Végül palackozzuk az elkészült szirupot. Miután kihűlt már használhatjuk is kedvenc Mojito vagy Daquiri koktélunk megkeveréséhez. Az üveg tartalma szobahőmérsékleten, sötétben tárolva hetekig is eláll, ha pedig elfogyna bármikor készíthetünk néhány újabb adagot.

Feketeszeder szirup

A szeder érdekesen savanykás íze remekül társítható édes gyümölcslevekkel, és akár a grenadine szirupot is helyettesíthetjük vele néhány koktélban. Ráadásul nem csak isteni finom, hanem rendkívül egészséges is. Néhány éve az Ohio Állami Egyetem kutatói egy kísérlet során arra a megállapításra jutottak, hogy a szeder magas antioxidáns tartalma mellett, bizonyos mértékben segít meggátolni a rák kialakulását is. Lássuk tehát, hogy hogyan készül ez a csodás, életmentő fekete szeder szirup.

Előkészítés

 1. Alaposan tisztítsuk meg a szedret, majd egy nagy tálban 1 napig hagyjuk állni.

 2. A szeder súlyának 1/4-ével megegyező cukrot (jelen esetben 6 kg szedret használtam, ehhez 1.5 kg cukor szükséges) helyezzünk a tálba, keverjük meg alaposan a cukros szedret, majd fél napig hagyjuk pihenni a keveréket. Az idő lejárta után kóstoljuk meg a pürét és ha szükségesnek tartjuk, adjunk hozzá még egy kevés cukrot. De vigyázzunk arra, hogy ne legyen túl édes a szirup, ugyanis hozzáadni később még lehet cukrot akár a kész sziruphoz is, elvenni viszont nem, ha véletlenül túl sokat tennénk bele.

A munka java

 1. Turmixszoljuk össze a szedret, majd egy tészta szűrőn passzírozzuk át a pépet egy másik tálba.

 2. Adjunk ezután a szeder püréhez 3 csomag vanilin cukrot és 4-5 db szegfűszeget, keverjük el, majd egy fazékban kezdjük el forralni.

 3. Amint főni kezd, adjunk hozzá 4-5 csipetnyi szalicilt, majd 5 perc múlva vegyük le a gázról.

 4. Szűrjük le még egyszer a folyadékot egy gézhálón keresztül és töltsük üvegekbe, majd az üvegbe szórjunk még 2 csipetnyi szalicilt.

 5. Végül fóliával és befőttesgumival zárjuk le az üveget.


A szalicil ugyan nem természetes anyag, de használata nélkül a szirup könnyen megromolna. Ha szeretnénk teljesen természetes házi szirupot készíteni, akkor a palackozás utána fordítsuk 5 percre fejjel lefelé az üveget, így a meleg hatására minden baktérium és gomba elpusztul. Az utóbbi módszert csak akkor érdemes kipróbálni, ha egy üvegbe kis mennyiségű szirupot töltünk és biztosak vagyunk benne, hogy az üveg kibontása utána hamar el fog fogyni a szeder szirup. Nagyobb mennyiség esetén a szalicil a jobb megoldás, hiszen az üveg kibontása után sem fog megromlani munkánk gyümölcse.

A palackozás után az üvegeket helyezzük száraz, hideg, fénytől védett helyre, majd a következő két hétben 2-3 naponta forgassuk át őket, hogy az üvegekben található szirup állaga és minősége a palack alján és tetején is ugyanolyan legyen.

Két-három héttel később már bátran megkóstolhatjuk saját készítésű szirupunkat és már készíthetjük is a finomabbnál-finomabb kevert italokat.

Megosztom: Iwiw   Facebook   Twitter   Google   E-mail   Megosztás