Smirnoff Vodka

2010. 11. 13. - Italajánló - Ádám, Laci

A Smirnoff a “The Power 100” alkoholos világranglista trónjának örökös birtokosa, kétségtelenül a legnívósabb prémium italok élmezőnyébe tartozik. A hivatalos mottó ellenére, mely tökéletesen tiszta és ízetlen vodkaként hirdeti a termékeket, a cég ízesített vodkák és malátaszármazékok készítésében is érdekelt, melyeket 150 országban forgalmaznak.

Az irigylésre méltó piaci részesedés, növekedési potenciált és márkahűséget jellemző mutatók mögött azonban egy kevesek által ismert, évszázadokra visszanyúló, kalandos történelmi múlt áll.

Történet

A cég évszázados történetének kezdetét az Ivan Smirnov által kidolgozott szűrési és lepárlási módszerek alkalmazása jelentette, amely minden eddiginél tisztább és ízetlenebb vodka előállítását tette lehetővé. Moszkvai kisüzemében a semleges ízű szeszek mellett gyümölcsös vodkát is készített, melyek népszerűsége szintén hozzájárult ahhoz, hogy a családi vállalkozás komoly lepárlóvá nőhesse ki magát.

A mai vállalat első jogelődjeként számon tartott üzem megalapítása Pyotr Arsenyevich Smirnov nevéhez fűződik, aki 1864-ben a Moszkva melletti PA Smirnoff nevű lepárló üzemében folytatta tovább családja hagyományait. Az üzlet hamar virágzásnak indult. Smirnov-ék a 19. század végére a cár udvarának kizárólagos vodka beszállítói lettek, ami a család anyagi gondjait is örökre megoldotta. Halálakor Pyotr Smirnov az ország legnagyobb vodkakészítője és egyben leggazdagabb embere volt, vagyonát 20 millió rubelre (kb. 265 millió dollár) becsülték.

Pyotr halála után a cég irányítása fiai kezébe került, ám a 20. század politikai zűrzavarai gyorsan véget vetettek a Smirnov család aranykorának. Sztálin a két örökös, Nyikolaj és Vladimir ellen kapitalista mivoltuk miatt elfogatóparancsot adatott ki. Nyikolajt kivégezték, Vladimir viszont megszökött és minden vagyonát hátrahagyva Franciaországba menekült. Új otthonába mindössze egy dolgot vitt magával, a családi vodka titkos receptjét, melyből immár Smirnoff Vodka néven megpróbált egy új és virágzó birodalmat építeni. Vállalkozása gyorsan csődbe ment, mivel a különleges borok és cognac-ok hazájában a helyiek nem tudtak megbarátkozni az íztelen alkohol gondolatával.

A francia kudarcok hatására Vladimir a Smirnov család korábbi gabona beszállítójának, az Amerikába emigrált Rudolf Kunett-nek adta el a gyártási jogokat, aki a tengerentúlon próbálta az eddig ismeretlen vodkát népszerűsíteni. Az alkoholtilalom utóhatásai és az amerikai fogyasztói szokások miatt a vállalkozás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Kunett a csőd szélére került, ezért felkereste John Gilbert Martin-t, a G.E Heublein & Brothers nevű likőr és élelmiszerbeszállító cég elnökét. A két fél megállapodást kötött egymással, és a receptek mindössze 14 ezer dollárért ismét gazdát cseréltek.

Martin egyik első megrendelője egy dél-Karolinai viszonteladó volt, aki kezdetben csak 10 üveget kért, pár héttel később viszont már 500 üvegből álló szállítmányt rendelt. Mint kiderült, a hirtelen megnövekedő kereslet egy véletlen megtévesztésnek köszönhető. A vodkát palackozó üzem ugyanis kifogyott a megfelelő dugókból, ezért a whiskey palackozásakor használt dugóval zárta le az üvegeket. A kereskedő ezért fehér whisky-ként árusította az italt, ami a vodka amerikai térhódításának kezdetét jelentette. A meredeken emelkedő eladási adatok ráébresztették Martin-t a helyes marketingpolitikára és immár tudatosan a “Smirnoff fehér whiskey - se íze, se illata!” jelmondattal hirdette termékeit.

A vodka koktélpiacra való betörése is egy nagyszerű találkozásnak köszönhető. 1941-ben John Martin a Los Angeles-i Cock 'n' Bull tulajdonosával, Jack Morgan-nel találkozott, aki akkoriban a gyömbérsör népszerűsítésével foglalkozott. Szinte magától adódott a lehetőség, hogy a két feltörekvő vállalkozás egymást segítve, minden korábbinál nagyobb sikereket érjen el. A vodka és a gyömbérsör keverékéből megszületett a Moscow Mule (moszkvai öszvér), az első igazán népszerű vodka alapú koktél.

A koktél elterjesztésének kezdeti lépéseit Martin vállalta magára. Egy polaroid fényképezőgéppel a nyakában bárlátogatásba kezdett, ahol a bártenderekkel elkészíttette saját italát. A koktélról két fotót készített, melyből egyet megtartott magának, a másikat pedig a bár falára helyezett. Saját példányát magával vitte a soron következő bárba, ahol meggyőzte a mixereket, hogy a Moscow Mule a szomszédos bárok legkedveltebb itala. Így érte el, hogy egyre több bár itallapján jelenjen meg a Moscow Mule, ami végül a vodkát az amerikai szeszesital-piac vezető szereplőjévé tette, és visszaállította a Smirnoff vodka régmúlt hírnevét.

A 90-es évek közepén a Smirnoff visszatérhetett száműzetéséből Oroszországba, ahol az egykori lepárló helyén építették fel új birodalmukat. A Smirnoff semleges, tiszta ízét a 19. század hajnalától egészen napjainkig a háromszoros lepárlás, a faszénen történő szűrés és a friss forrásvíz kombinációja garantálja. Az így készített vodka kitűnő koktélalapanyag, minden ízvilághoz és színhez használható, ezért a legtöbb összetevővel nyugodtan alkalmazható.

A legnépszerűbb vodkás italokat nálunk is megtalálod. Ha van egy kis Smirnoff a háznál, feltétlenül próbáld ki az alábbi koktélokat.


Caipiroska
Caipiroska
Cape Cod
Cape Cod
Cosmopolitan
Cosmopolitan
Indian Summer
Indian Summer
Moscow Mule
Moscow Mule
Screwdriver
Screwdriver
Sex On The Beach
Sex On The Beach
Vodka Apple
Vodka Apple


Még több vodkás koktélt találhatsz IDE kattintva!

Megosztom: Iwiw   Facebook   Twitter   Google   E-mail   Megosztás