A Karácsony közeledtével már minden gondolatunk az Ünnepek körül forog. Sokan saját készítésű mézeskaláccsal vagy aranybarnára sült mákos bejglivel varázsolják meghitté a pillanatokat. Azt azonban kevesen tudják, hogy a szaloncukor, csillagszóró és adventi koszorú mellett néhány színes és ízletes koktéllal is fokozhatjuk az ünnepi hangulatot.
Az alábbiakban külön az Ünnepekre összeállított listát találhattok, melynek tagjai között egyaránt megtalálhatóak az édesebb, süteményekhez remekül passzoló koktélok, a könnyed, frissítő és az alkoholmentes italok képviselői.
Lássuk tehát a koktelmania.hu karácsonyi koktéljait:
Winter Passion
Hozzávalók: 4.5 cl ír krémlikőr, 1 cl grenadine szirup, 2.5 cl tejszín
Elkészítés: A hozzávalókat shakerben jéggel összerázzuk, majd hűtött koktélpohárba szűrjük.
Díszítéshez használjunk csokoládé reszeléket.
Orange Delight
Hozzávalók: 3 cl vodka, 2 cl narancsszirup, 1 cl cukorszirup, 2.5 cl grand marnier, 2.5 cl espresso, feltöltő tej
Elkészítés: A vodkát, a szirupokat, a grand marnier-t és az espressot shakerben jéggel összerázzuk, majd egy jéggel teli collins pohárba szűrjük. Végül feltöltjük a poharat tejjel és bárkanállal alaposan megkeverjük az italt. Díszítéshez használjunk narancsszeletet.
Old Santa
Hozzávalók: 2 cl brandy, 1 gombóc vaníliafagylalt, 1.5 cl amaretto, 1.5 mogyorószirup
Elkészítés: A hozzávalókat shakerben jéggel összerázzuk, majd hűtött koktélpohárba szűrjük.
Díszítéshez használjunk szerecsendió reszeléket.
Claus Grog
Hozzávalók: 6 cl barnarum, 1 cl citromlé, 1 bárkanál méz, 4-5 egész szegfűszeg, 1 csipetnyi őrölt fahéj, citromhéj, narancshéj, 1.5 dl forró víz
Elkészítés: A hozzávalókat sorban egymásra töltjük egy előmelegített hőálló pohárba, majd bárkanállal alaposan megkeverjük az italt. Díszítéshez használjunk narancs spirált.
Snowflake
Hozzávalók: 3 cl vodka, 2 cl cointreau, 1.5 cl friss citromlé, egy bárkanál méz
Elkészítés: A hozzávalókat shakerben jéggel összerázzuk, majd hűtött koktélpohárba szűrjük.
Díszítéshez használjunk citromszeletet.
Egzotic Gift
Hozzávalók: 4 cl fehérrum, 1.5 cl friss citromlé, 1 cl cukorszirup, egy egész kiwi, feltöltő gyömbér üdítő
Elkészítés: Egy érett kiwit 4-5 darabra vágunk majd egy collins pohárba helyezzük és muddlerrel (törőfával) alaposan összetörjük. Ezután a poharat feltöltjük jéggel, majd sorban hozzáadjuk a vodkát, a citrom levét és a cukorszirupot, végül teljesen feltöltjük a poharat gyömbér üdítővel. Díszítéshez használjunk kiwiszeletet, citromkarikát.
Green Apple
Hozzávalók: 3 cl Gin, 1 cl zöldalmaszirup, 1.5 cl friss citromlé, feltöltő szénsavas ásványvíz
Elkészítés: A hozzávalókat egymás után töltsük jégre, collins pohárba, majd bárkanállal keverjük meg. Díszítéshez használjunk almacikket, citromszeletet.
Pure Pleasure
Hozzávalók: 12 cl ananászlé, 6 cl gyömbér üdítő, 1.5 cl eperszirup, 1 cl limelé
Elkészítés: Az ananászlevet, az eperszirupot és a lime levét shakerben jéggel alaposan összerázzuk, majd jéggel teli collins pohárba szűrjük, végül hozzáadjuk a gyömbér üdítőt. Díszítéshez használjunk citromszeletet.
Hot Moment
Hozzávalók: 1.5 cl áfonyaszirup, 1.5 cl csokoládészirup, 16 cl forró csokoládé
Elkészítés: A hozzávalókat előmelegített hőálló pohárba töltjük, majd bárkanállal megkeverjük az italt. Díszítéshez használjunk csokoládé reszeléket.