Az elmúlt 15 év legkedveltebb italai

2011. 03. 13. - Cikkek, leírások - Laci

Annak ellenére, hogy a koktélozás Magyarországon még igencsak kialakulóban van, a világ számos pontján a kevert italok fogyasztása évtizedes múlttal rendelkezik. Összeállításunkban szemügyre vesszük az előző 15 év legnépszerűbbnek bizonyult italait, és bemutatjuk, hogy milyen trendek alakították az elmúlt másfél évtized italfogyasztási szokásait.

1995: Margarita egzotikus gyümölcsökkel

A 90-es évek közepére a klasszikus koktélok és egzotikus gyümölcsök keveredése volt jellemző. A bártenderek lelkes kísérletezése eredményesnek bizonyult, hiszen több fantasztikus új ital közül a Margarita koktél gyümölcsös változatai végeztek a lista első helyén.

1996: Szaké

A japán éttermek és a sushi hódításának köszönhetően az év végén az italok körében is japán bajnokot avattunk, méghozzá a szaké személyében. A rizsből erjesztett nagy alkoholtartalmú italt a sörhöz hasonló módszerekkel készítik és a borhoz hasonló élvezettel fogyasztják. Mára a világkonyha számos helyszínén megtalálható.

1997: Pisco Sour

Az ital alapjául a perui szőlőből készített párlat, a Pisco szolgál, melynek eredete a peruiak és chileiek körében máig vitatott kérdés. A Pisco Sour - a Pisco-ból citrom, cukor és tojásfehérje hozzáadásával készített koktél - ez időtájt az amerikai kontinens kedvenc hűsítőjének számított. Mára az ital méltó tagja lett a frissítő koktélok Mojito és Caipirinha által uralt mezőnyének.

1998: Cosmopolitan

Női olvasóinknak az alábbi 4 név minden bizonnyal sokat elárul: Carrie, Samantha, Miranda, Charlotte. Az HBO ebben az évben tűzte műsorára a Szex és New York című, 4 szingli életét bemutató sorozatot, melynek ez a koktél a karrierjét köszönheti. A TV-ben látottak hatására elfogyasztott milliónyi Cosmopolitan így más versenyzőnek esélyt nem adva nyerte el az év legkedveltebb itala címet.

1999: Grappa

Az Olaszországba látogató turisták általában csodálkozva próbálják kitalálni, mi az a tökéletesen tiszta áttetsző folyadék, amivel a helyiek a hangulatos kis vendéglőkben vacsora után leöblítik torkukat. Ez a kezdetben az emésztés elősegítése érdekében fogyasztott ital az olasz törkölypálinka, mely a szavazás alapján az ezredforduló előtti utolsó év legnépszerűbb itala lett.

2000: Mojito és Caipirinha

3 évvel a kategóriát képviselő Pisco Sour győzelme után, a frissítő koktélok jelképévé vált Mojito és Caipirinha megosztva végzett az első helyen. A két ital közti lényeges különbséget alkoholos összetevőjük adja. Míg a Caipirinha ereiben brazil cachaca csörgedezik, egy igazi kubai Mojito-hoz havannai fehérrum dukál.

2001: Kézműves sör

Nem csalás, nem ámítás. A fogalom létezik. A kézműves sör tipikusan kis mennyiségben készül, kisipari körülmények között, természetes anyagokból, olcsósító adalékok - kukorica, rizs - és tartósítószerek nélkül. Az ital ennek megfelelően jellegzetes és sok íze van, tiszta, adalékanyagoktól és más kémiai beavatkozásoktól mentes, pasztőrözetlen sör. Eme tulajdonságai 2001-ben pedig a népszerűségi lista élére repítették.

2002: Prémium Tequila

A Margarita után, a koktél alapjául szolgáló ital, a Tequila is bizonyított. A 100%-ban kék agavéből készült párlat immár önmagában került középpontba. Megszerzett pozíciójából azóta sem vesztett sokat, hiszen a mai napig világszerte szívesen fogyasztják Mexikó nemzeti italát.

2003: Single-Barrel Whiskey

A single-barrel kiszerelésű whiskey-ket különösen nagy becsben tartják, ugyanis minden palack azonosíthatóan egy-egy hordóból kerül ki, ellentétben a hagyományos palackokkal, melyek tartalmát több hordó összeöntésével állítják elő. A single-barrel palackozás az amerikai whiskey-re jellemző, amik gyakran több emelet magas italraktárakban érlelődnek. A magasabb rekeszeken található hordókban lévő whiskey, a nagyobb hőingadozás miatt jobban átveszi a fa ízét, azaz intenzívebb lesz, mint a lejjebb érlelődők. A single-barrel palackozások ezért mindig a felső hordókból kerülnek ki.

2004: Pinot Noir

A borsznobok nagy kedvence, a sokszor csak a „borok királya”-ként emlegetett vörösbor korábban Kékburgundi néven volt ismert hazánkban. Bár „a Pinot Noir nehéz műfaj”, a rubinvörös színű, finom zamatú, gazdag csersavtartalmú, impozáns bor hamar belopta magát a fogyasztók szívébe.

2005: Biodinamikus bor

2004 után a 2005-ös évben is a jó minőségű borok domináltak, ez évben viszont nem egy konkrét márka vagy típus lett a díjazott, hanem a szőlőtermesztés és borkészítés mikéntjét értékelte a közönség. A biodinamikus vagy zöld borászok kemikáliáktól és vegyszerektől mentes ültetvényeiken igyekeznek visszaállítani az ökológiai egyensúlyt, amelyben a katicabogaraknak, méheknek nagyobb szerep jut, mint a permetező gépeknek. Ennek köszönhetően a helyi talaj, klíma és fekvések tulajdonságai a lehető legtisztább, legegyszerűbb formában jelennek meg a borban.

2006: Klasszikus koktélok

A 90-es évekre jellemző édes, gyümölcsös trópusi koktélcsodák után ismét a kifinomult, letisztult ízek kerültek előtérbe. Az ez időtájt jelentkező retró-láz az italok körében is hódított, a bártenderek pedig sorra gyártották az újabbnál újabb, klasszikus stílusjegyeket hordozó koktélrecepteket. A 2006-os évnek tehát ez az újult erőre kapó italcsoport volt az abszolút favoritja.

2007: Kulináris koktélok

Ez évben egy új irányzat hódításának lehettünk szemtanúi. A menta, a lime és egyéb citrusfélék mellett egyre gyakoribbá vált, hogy az ital ízesítéséhez a gasztronómia más területéről származó alapanyagokat használtak fel a bártenderek, ami addig ismeretlen, izgalmas új koktélok megjelenéséhez vezetett. Kezdetben a bazsalikom, majd a koriander terjedt el, ma már azonban azon sem lepődünk meg, ha egy-egy ital bodzavirág, csípős paprika, vagy kagyló hozzáadásával készül.

2008: Prosecco

A gazdasági világválság kezdetét jelző év az olasz habzóbor sikerét hozta. Az Észak-Olaszországban, Trevesio tartományban készülő friss, gyümölcsös, szénsavval dúsított italt nem csak Itáliában, hanem a világ bármely pontján szívesen fogyasztják, az utóbbi években pedig nálunk is egyre nagyobb választékban jelenik meg a borszaküzletek kínálatában.

2009: Dark ’n’ Stormy

Bermuda kedvenc itala, a barnarumból és gyömbérsörből álló Dark ’n’ Stormy koktél 2009-ben érdemelte ki a világ legnépszerűbb italának járó címet. A koktél az eredeti recept szerint a Bermuda szimbólumává vált Gosling’s Black Seal rum felhasználásával készül, mely érdekes módon a nevezetes bermudai halászlé alapjául is szolgál.

2010: Mikro-desztillált italok

A mikro-desztillált italokat - akárcsak a kézműves sört - kisipari körülmények között állítják elő. Magyarországhoz hasonlóan más országokban is enyhítettek a házi szeszfőzdék szabályozására vonatkozó törvényeken, ami a házi lepárlóüzemek megszaporodásához vezetett. Az előállítás célja főként a saját fogyasztási igény kielégítése volt, az ügyesebb szeszfőző mesterek viszont olyan termékekkel tudtak megjelenni, amik árban és minőségben is felvehették a versenyt a nagyobb márkák italaival.

Megosztom: Iwiw   Facebook   Twitter   Google   E-mail   Megosztás