Pezsgő

2010. 02. 27. - Italok - Ádám

A szilveszteri koccintás és a sportesemények gálája mellett, a pezsgő évszázadok óta az ünnepélyes és örömteli percek megédesítője, méltó kísérője. Következő cikkünkben megismerhetitek az első Champagne-ban készült pezsgő történetét, az egykori és a mostani előállítás lépéseit, illetve számos érdekes részletet olvashattok az italok fejedelméről.

Előállítás

A pezsgőkészítés alapanyaga a tiszta, zamatos, erős illattal nem rendelkező bor. Ezeket a hatásokat, mint ahogy Dom Perignon is tette anno, különböző borok keverésével érik el. Az alapbort zárt térben erjeszteni kezdik, majd cukrot és pezsgőélesztőt adnak hozzá. Az erjesztés végbemehet palackban vagy acéltartályban is. Ha palackban megy végbe az erjedés, akkor a palackot parafa dugóval lezárják, fekvő helyzetbe helyezik és 3-4 hónapig erjedni hagyják.

Az erjedés során a borban található élesztő a cukorral reakcióba lép, ennek eredményeként széndioxid keletkezik, ami oldott állapotban a borban marad mindaddig, amíg az üveget ki nem bontják. A folyamat csak légmentesen lezárt palackokban megy végbe, amiknek a keletkező gázok által okozott 5-6 baros túlnyomást is ki kell bírniuk. Ezért a pezsgőgyártás során mindenhol parafa dugóval lezárt, vastag falú palackokkal dolgoznak, amik mindkét feltételt kielégítik.

Amint végbement az erjedés a palackokat fejjel lefelé fordítják, és megvárják, míg az erjedésnél képződött apróbb szennyeződések, a seprő, a parafa dugóra süllyednek. Ezt a palackok forgatásával, enyhe rázásával segítik elő. Ezt követően a palackok nyakát hűtőfolyadékba helyezik, mely lefagyasztja a parafa dugót és a felette lévő néhány milliméternyi pezsgőt. A dugót és vele együtt a szennyeződést is eltávolítják, majd újra dugaszolják az üveget, a művelet során eltávozott pezsgőt pedig likőrrel pótolják.

Manapság azonban a fentiektől eltérően nagy, nyomásálló acéltartályokban megy végbe az erjedés, a később üvegekbe töltött pezsgőt pedig mozgatórobotokkal forgatják, így a gyártás folyamata hetekkel hamarabb befejezhető.

Gondoltad volna?
A pezsgők fontos tulajdonsága a szénsavasság mértéke, melyet az italban található buborékok számolásával folyamatosan ellenőriznek. Egy üveg pezsgőben átlagosan 46 millió buborék található, melyet természetesen nem szemmel, hanem kamerával ellátott számítógéppel vizsgálnak a szakértők.

Az erjedés és a degorzsálás, vagyis a pezsgőben lévő szennyeződések eltávolítása után, megkezdődik a pezsgő érlelése, mely 3-6 hónapig tart. Ezután az üvegeket megtisztítják, címkézik, majd a boltok polcaira kerülnek.

Dom Perignon

Perignon 19 éves korában feladva földi javait, belépett a St. Vanne-ben található bencések rendjébe, ahol élete végéig borászként dolgozott. 1668-ban a bencés rend vezetői azzal a feladattal bízták meg, hogy építse újjá, és virágoztassa fel a protestánsok által porig rombolt Hautvillers apátságát. Egy ilyen komoly feladathoz rengeteg pénzre volt szüksége, ezért Perignon úgy döntött, hasznosítja borkészítésben szerzett tapasztalatait, a felújítás költségeit pedig a bor értékesítéséből származó bevételből fedezi.

Szerzetesként minden idejét a borászatnak szentelte. Élete során számos, a borászatot forradalmasító módszert dolgozott ki, többek között a szőlők házasítási rendszerének kialakítása is az ő érdemeit dícséri, de ő állított elő elsőként kék szőlőből fehér bort, illetve a parafa dugó használatát is neki köszönhetjük, korábban ugyanis kenderből tekert fonallal és fadugasszal zárták le az üvegeket.

Az első pezsgő egy bor újraerjesztésével készült el. Az első erjedésből visszamaradt cukorból a második fázisban széndioxid keletkezett, ami addig ismeretlen szénsavas pezsgést és utánozhatalan ízt eredményezett. A rossz nyelvek szerint az ital megszületése csupán a véletlen műve, Perignon egy pincében felejtett bora magától újraerjedt, és ettől szénsavas lett. Akárhogy is történt, Perignon hamar felismerte felfedezése jelentőségét, és igyekezett minél nagyobb mennyiségben reprodukálni találmányát.

A szerzetesek sokáig őrizgették a pezsgő előállításának titkait, sikerük azonban nem maradhatott rejtve a szomszédos borászatok előtt, akik hamar megszerezték a receptúrát. A gyártás lépéseit azóta tökélyre fejlesztették, a pezsgő pedig az italok fejedelmévé vált.

A pezsgőt leggyakrabban önmagában szolgáljuk fel, de léteznek olyan pezsgős koktélok is, melyek képesek még tovább fokozni a kellemes ízeket.

Megosztom: Iwiw   Facebook   Twitter   Google   E-mail   Megosztás