Rum

2010. 02. 27. - Italok - Ádám

A rum amellett, hogy a trópusi koktélok egyik legnépszerűbb alapanyaga, a párlatkedvelők egyik kedvelt itala is egyben. Utóbbi nem véletlen hiszen az érleletlen, több féle érlelt és számos ízesített változata közül mindenki a saját ízlése szerint válogathat.

Történet

A rum a cukornád levéből vagy melaszból erjesztett alkoholos ital, alkoholtartalma 38-60%. A rum szó valószínűleg a cukor latin nevéből (saccharum) származik. Az első rumot 1508-ban Juan Ponce de León desztillálta Puerto Ricón, bár hasonló italokat máshol is készítettek már.

Előállítás

A rum cukornádból készül, melyet decembertől márciusig takarítanak be. Az alaposan kiválogatott, majd betakarított cukornádat, a cukor-malomba viszik, ahol présekkel kifacsarják a cukornád levét. Ezt a folyadékot felhevítik, hogy a cukorkristályokat és a mézszerű melaszt szétválasszák egymástól. A maximum 55%-os cukortartalommal rendelkező melaszt vízzel elegyítik, majd erjeszteni kezdik. Az erjesztés kb. 24 óra alatt, erjesztő gombák segítségével megy végbe, és egy gyenge alkoholos ital, a cukornád-bor keletkezik. Az erjesztő gombák sokrétűsége minden rum márkának egyedi ízt kölcsönöz, a gyártók ezért féltve őrzött kincsként kezelik őket.

Gondoltad volna?
Akadnak olyan élesztő gombák is, melyeket több száz éve szó szerint életben tartanak, hogy garantálni tudják az adott rum márka változatlan ízét.

A cukornád-bort réztartályokban lepárolják, amiből két összetevőt kapnak: egy fiatal testes párlatot, és egy fiatal könnyű párlatot. Utóbbiak keverésével fogják a keverő mesterek, vagyis Maestro Ronerok elérni a tökéletes harmóniát, mely megmutatkozik a rum ízében, illatában és színében is. Az érlelés előtt a rumokat faszénrácson leszűrik, hogy a legapróbb szennyeződéseket is eltávolítsák az italból.

Miután leszűrték és elérték a tökéletes íz-kombinációt, a rumot bourbon-os, vagy cognac-os tölgyfahordóban érlelni kezdik. A tölgyfahordók belsejét az érlelés előtt egy kis szalmával kiégetik, ennek hatására egy vékony faszénréteg képződik, mely a rum végső ízének kialakításában is fontos szerepet játszik.

Fajtái

  • Fehér rum (blanca): Néhány hónapig üveggel bélelt tartályokban érlelik, alkoholtartalmát 37,5–40%-ra szabályozzák, szűrik és palackozzák.

  • Arany vagy barna rum (oro): 3 évig tölgyfahordóban érlelik, karamellel színezik, alkoholtartalmát 44–47%-ban véglegesítik, és palackozzák

  • Fekete rum (anejo): Több, mint 10 évig érlelt testes, aromás rumfajta.

  • Fűszeres rum: Az arany és fekete rumból készítik különböző fűszernövények hozzáadásával.

A fehérrum az egyik legtöbbet használt koktélalapanyag, hiszen lágy íze remekül kombinálható gyümölcsökkel vagy más szeszes italokkal.

Megosztom: Iwiw   Facebook   Twitter   Google   E-mail   Megosztás