Tequila

2010. 02. 27. - Italok - Ádám

A tequila, Mexico Jalisco (ejtsd: háliszkó) tartományában, Tequila városában készül. Az italt a közhiedelemmel ellentétben nem kaktuszból, hanem egy a liliomok családjába tartozó növényből, a kék levelű agave levéből párolják le.

Történet

A kék agavé levét már az aztékok is szívesen fogyasztották frissen, de még gyakrabban hagyták állni, hogy a természetes erjedés hatására édes legyen az ital. Ezt az édes és elég erős agave sört az őslakosok pulque-nek nevezték. Az 1520-as években a spanyol hódítók leigázták az aztékokat, és hamarosan megismerkedtek az agave-ből készült sör csodás ízével. Mivel a spanyol konkvisztádorok hazájában már ismert volt a lepárlás tudománya, megpróbálták lepárolni a kék levelű agave levét, mely a mai tequila megszületését jelentette.

Az ital neve Tequila városától származik, melyet valószínűleg az őslakosok tequitl, azaz munka szava után alapított és nevezett el Cristobal de Onate kapitány 1530. április 12-én.

Előállítás

A tequila készítése bonyolult és nagy precizitást igénylő folyamat. A kék agave földalatti gumója kb. 10-12 év alatt éri el a kívánt nagyságot és cukortartalmat. Ez a leginkább egy hatalmas ananászra hasonlító gyökér elérheti az akár 60 kg-ot is. Miután begyűjtötték főzni kezdik, hogy kinyerjék belőle a cukrot. Főzés után egy a mézhez kísértetiesen hasonló masszát kapnak, amit erjeszteni kezdenek. Az erjesztés után kisüsti, vagy folyamatos lepárlón legalább kétszer lefőzik. Egyes fajtáit ezután érlelik vagy ízesítik.

A tequila előállítása törvényileg szabályozott. Csak a következő feltételeknek megfelelő italt nevezhetjük tequilának:

  • Az italt csak Tequila városában lehet készíteni, hiszen csak itt található meg az a vulkanikus talaj, ami a kék agave egyedi ízét adja.

  • A tequilának minimum 51%-ban tartalmaznia kell a kék agavét.

  • Csak a kék agavéból előállított párlatot nevezhetjük tequilának.

  • Minimum 2 lepárlás szükséges az ital készítése közben.

A kék agave koncentrációja alapján megkülönböztetjük a pure, vagyis tiszta, 100%-ban kék agavéból készült, illetve a mixto, vagyis minimum 51%-ban kék agavét tartalmazó tequilát, ami 49%-ban más növényi eredetű cukorból készül.

A tequila kora és ízesítése szerint megkülönböztetjük a következő fajtákat:

  • Blanco vagy white (fehér), illetve plata vagy silver (ezüst), érleletlen és ízesítés nélküli tequila.

  • Oro vagy gold, karamellel vagy fruktózzal ízesített általában érlelés nélküli tequila.

  • Reposado (pihentetett), vagyis érlelt tequila, melyet legalább 2 hónapig, de maximum 1 évig érlelnek tölgyfahordóban.

  • Añejo (érlelt), vagyis 1 évnél tovább, de maximum 3 évig érlelt tequila.

  • Extra-añejo (extra érlelt), vagyis minumum 3 évig érlelt tequila. Ez a kategória 2006 márciusától létezik.

A mezcal és a tequila kapcsolata

A mezcal a tequilához hasonlóan Mexikó egyik nemzeti itala, melyet az agave egyik speciális fajtájából, a maguey agavéből készítenek. Az alapanyagon kívül az előállítás menete is különbözik a tequiláétól. A mezcalt készítése során az agavét nem főzik, hanem megsütik, ledarálják, erjesztik, majd lepárolják. A sütés hatására a mezcal enyhén füstös ízű lesz. Egyes márkáknál az üvegben egy kis hernyót,másnéven gusano-t találhatunk, ami eredetileg az agave gyökere mellett él.

Hajdanán, amikor még nem álltak rendelkezésre egyéb eszközök, az ageve hernyó segítségével határozták meg a mezcal alkoholtartalmát. Ha az ital nagyon erős volt, akkor a benne lévő hernyó hamar elpusztult, ha túl gyenge lett, akkor a hernyó életben maradt.

Megosztom: Iwiw   Facebook   Twitter   Google   E-mail   Megosztás