Vodka

2010. 02. 27. - Italok - Ádám

A vodka egy általában színtelen, szokás szerint gabonából vagy burgonyából desztillált alkoholos italfajta. Az ital neve az orosz во́дка és lengyel wódka szavakból származik, melyek jelentése víz, kicsi víz, vizecske. Az elnevezés nem véletlen, az ital tisztasága, színtelensége valóban hasonlít a vízére. A hideg Oroszországban pedig tényleg úgy fogy a vodka, mint az életet adó víz. A vodka szesztartalma általában 35 – 65 térfogatszázalék.

Bár a vodkát legtöbben orosz italként ismerik, pontos eredetét azonban a mai napig homály fedi. Az ital létezéséről szóló első feljegyzések az 1400-as évek elején, a mai Lengyelország és Oroszország területén keletkeztek, és akkoriban a többi alkoholos italhoz hasonlóan, a vodkát is orvosságként alkalmazták.

Előállítás

A vodka előállításának hagyományos alapanyaga a gabona, legtöbb esetben a rozs. A gyártás során az összetevőkből minden íz és illatanyagot kivonnak, így igazából bármilyen keményítőt tartalmazó növényből készülhet az ital. A gabonát először melegíteni kezdik, aminek hatására a benne lévő keményítőből cukor képződik. Az így kapott alacsony alkoholtartalmú cefrét kétszeres vagy folyamatos lepárlókon forralni kezdik, aminek végeredménye egy kb. 50 és 60 térfogatszázalék közötti ital lesz. A teljesen íztelenség eléréséhez a következő folyamat a faszénrácson való szűrés vagy a desztillálás. Utóbbi jóval költségesebb (bár hatásosabb) eljárás, ezért általában a faszénrácson való szűrést használják a vodka tisztítására. Az italt ezután érlelés nélkül palackozzák, néhány napig pihenni hagyják, majd felkerül a boltok polcaira.

Az italnak két fajtája ismert, a legyel és az orosz típusú vodka. A tévhitekkel ellentétben az oroszok is készítenek lengyel típusút, ugyanígy a lengyelek is gyártanak orosz típusú vodkát. A két típus között a legnagyobb különbség az, hogy míg az orosz vodkánál a teljes íztelenség elérése a cél, addig a lengyel típust utólag ízesítik, így készülnek vodkák citrom, mandarin, áfonya vagy éppen vanília ízekben is. Az Oroszországban és Lengyelországban előállított italok mellett az Egyesült Államok, Hollandia, és Finnország lepárlóiban készülő termékek határozzák meg a piacot, de az utóbbi időben Magyarországon is egyre nagyobb mennyiségben gyártanak belőle.

Gondoltad volna?
A vodka az egyetlen alkoholos ital, amelynek nagymennyiségű fogyasztása nem okoz komoly fejfájást, és nem érződik a leheleten. Ezen tulajdonságai azonban senkit ne tévesszenek meg, az alkoholszondával ugyanis változatlanul kimutatható a fogyasztása.

A vodka az egyik legkedveltebb koktél alapanyag. Semleges íze lehetővé teszi, hogy szinte bármilyen gyümölcs vagy likőr partnere legyen egy koktélban. A vodka önmagában is megállja a helyét, fogyasztását ekkor jéghidegen ajánljuk.

Megosztom: Iwiw   Facebook   Twitter   Google   E-mail   Megosztás